Saturday, May 23, 2009

Perbualan Yg Mustahil...

Kisah berlaku pd satu hari jumaat..(smlam).. aku baru pulang dr kelas intersesi micropy.. nk masuk ke rumah, tiba2 ade yg menyapa..

biru: woi zaki!
aku: ha, ade ape?
biru: bile ko nak mandikan aku?
aku: ermm.. nanti aku free aku mandikan la ko.. aku bkan ape biru, mmg aku nk mandikan ko, tp bile ptng je ujan, so aku rase cm rugi la mandikan ko, nti ko kotor balik..
biru: aku xkira, arini ko kene mandikan aku jugak..
aku: yelah (nada mengalah)

LC: padan muke ko zaki, reti bawak je.. hahha
aku: cet,, ko gelakkan aku plak..

hari yg same, kira2 jam 5ptng, aku mendekati si biru..

aku: biru, jom!!
biru: g mane? mandi ke?
aku: xla, kite g beli goreng pisang dgn keropok. ko kasi la aku mkan dulu, nanti aku mandikn ko..
biru: betol?? promise??
aku: promise.. pnah ke aku tipu ko biru?
biru: pnah, aritu ko kate nk blanje aku minum minyak pelincir yg slalu aku minum, tp minyak murah ko bg aku.. ko tipu aku..
aku: tu bkan salah aku biru, kat kedai tu minyak yg aku slalu bg ko minum dah abes, aku tanye tokey die kate minyak tu bley masuk kat tekak ko.. aku pun on je.. ala biru, jgn la emo, ko kene pham, ujung2 sem ni aku bkan ade duit sgt..
biru: argh.. ko mmg camtu, bile tuk aku je xde duit..
aku: ko jgn ckp sebarang biru, cube ko inagt balik, bape byk duit aku abis kat ko.. abrsober baru, tayar tiubless, kabel throtle.. aku mlas nk ungkit je..
biru: ok2. jom g beli pisang goreng..

Seperti yg dijanjikan, selepas mkan aku pon memandikan biru...

aku: wei, ko tunggu ape lg, kate nk mandi.. bkak la baju cpat..
biru: ko gile ke zaki?? aku mane pkai baju..
aku: aku tau.. saje nk gurau2 dgn ko.. hahhaha..
biru: dah lame aku xmandi ni. ko mandikan aku bersih2 ye..
aku: ye lah..

tgah asyik memandikan si biru, ade suara sumbng kedengaran..

LC: zaki, mandikan aku skali.. hehhehe
kriss: aku nak gak..
biru: ko jgn layan diorng zaki, menyibuk je diorng tu..
aku: aku pon xde mase nk mandikan diorang,, hahhaha
biru: zaki...
aku: yep..
biru: ko syng aku x?
aku: mstila syng...
biru: nape ko syng aku?
aku: ko slalu bwak aku mane je tmpt aku nk g.. g kelas, g alam sentral.. bile aku g kl naik komuter, ko setia tggu aku kat stesen komuter tu smpai aku balik.. sbb tu aku syng ko..
biru: oh.. ermmm..

....................

aku: ok dah siap.. puas hati??
biru: ok..(dgn nada gembira) thanks..
aku: u r welkem.. BTW, mlm ni aku nk g uptown, ko tggal yer..
biru: aku nk ikot..
aku: xde.. ko tggal kat umah.. sbb ko baru je mandi.. parking uptown tu kn berdebu.. keputusan aku muktamad.

.......................

Kriss: padan muke ko biru. kene tggal mlm nanti.. hahha
biru: aku mane tau die nk g uptown mlm ni, kalo aku tau, sure aku suruh die mandikan aku esok.. huwaa.. nak ikot........

......................

helanghijau: Cerita di atas adalah rekaan semata-mata.. tiada kene mengena dgn sesiapa..Biru adalah motor aku... kpd tuan punye si oren, sila mandikan beliau, nnti beliau merajuk..

Sunday, May 17, 2009

Perjuangan Terakhir akan bermula

Intersesi utk subjek KJE609 (microP) akan bermula esok sehingga 28jun.. slamat berjuang kpada aku.. (^_^)

L.O.V.E is ALL



video

When yo
u hold me like this
so many memories fill my eyes
the first time we kissed
the times we nearly said good-bye
but still here we are
tested and tried and still true
and stronger than we ever knew

Love is all
the laughter and the tears that fall
the mundane and the magical
love is all
all is love
the careless word, the healing touch
the getting and the giving of
all is love
there's a me you've always known
the me that's a stranger still
the you that feels like home
and the you that never will
but still here we lie
tender and trusting and true
with everything that we've been through

All the glory
all the pain
all the passion
that turns to ashes
only to rise again

Saturday, May 16, 2009

My Baby U!!

video

Thursday, May 14, 2009

4tahun hampir berlalu...

hari ahad 4thun dulu........

bermula episod baru dalam idup aku.. berdebor2 rase nk register masuk uitm.. pertama kali lam idup aku aku dpt tmpat blaja xsame dgn kembar aku.. Hooreeyyy!!.. hehehhe.. aku smpai Uitm dlm kul 9pg.. kira awal jugak la.. xramai orng lagi.. yg hantar aku adalah ayah aku dan 2 orng pakcik aku.. Mak aku hantar zamri register kat UMP pada hari same.... masuk je lam Uitm seme kereta kene direct ke padang kwad.. aku duk pk lam hati apehal lak ni.. upenye kene naik bas g kolej.. sbb jalan uitm ni sempit.. turun kete, ade orng tggu dan salam aku, tekejut aku, " Assalamulaikum, slamat dtg ke Uitm, boleh ambil semua brng, kita akn naik bais tuk ke kolej" kate orng ni... aku pon ikut je la.. masuk je bilik yg diberi tuk aku, aku tgk muke cm aku knal.. La, ajim rupenye.. ajim ni skulmate aku kat semsas, same masuk matrix melaka, pastu same bilik lak kt cini.... kat uitm ni mggu orientasi die mmg pack (pggl MMS) brader2 yg jg ni diorng pggl PM(Pembantu mahasiswa).. mmg pelik aku tgk jadual mggu mesra siswa ni, sgt padat.. gile, pastu jalan jauh2 plak tu, dr kolej g PI, g DSB, G pusat Sukan.. jalan beratur cam kambing nk kuar kandang.. hahahha.. selalu gak brader2 n akak2 PM kene kutuk.. poyo la, ape la.. tp yg paling best, naik bukit tonggek mase larian anti dadah.. giler, cerun die ni lam 50darjah, curam giler. nak tercabut pale lutut berlari naik. hahhaha.. ape2 pon mggu MMS ni byk membantu sbnrye tuk persediaan bergelar siswa.. mmg xbley lupe r..

2thun lpas.....

aku dapat peluang tuk jd Pm, jg student mase MMS.. wah baru aku tau keje jd Pm ni bkan senang.. mase aku jd Pm tu siswa dgn siwi ada lam 7ribu.. kami ni ade beratus2 je.. mmg xmenang tgn.. aku tido dkt2 kul 3, sblom sbuh dah bgn, aku bkn kejut bdak2 baru ni, tp g kejut orng dewan mkn,, make sure sarapan ade..(aku biro makanan).. tdo mmg xckup.. sgt pnat.. tp aku heran la.. kenape diorng ni(student baru) manje sgt.. diorng ni xde la kene jalan jauh2 cam zaman aku dulu.. tu pon nk mengadu.. rase la susah dulu.. mase ni ada konflik yg berlaku.. mcm2 la.. tp alhamdulillah kami selaku Pm yg dilantik pihak universiti berjaya menjalankn tugas dgn sebaik mungkin..


Kini.........

aku menghitung hari hingga 28 jun.. tarikh akhir exam intersesi..Insyaallah, perjalanan aku sbg seorang siswa akan smpai ke penghujungnye.. mcm2 perasaan ade..... bercampaur baur..byk pengalamn yg aku timba kat UiTM tercinta ni.. byk kenangn suka duka... ape2 pun.. "AKU BANGGA MENJADI WARGA UiTM"..

helanghijau: UiTM di Hatiku

Perkara2 yg blom selesai..

1.Hard Cover Thesis, tggu mggu dpan amik draft dr Sv, edit yg mane patut then boley wat hardcover.

2. Intersesi akan start 18mei hingga 28jun.

3. Jemputan Walimatul urus:
a. hariz, 31mei, shah alam.
b. fadzli, 6jun, sg isap kuantan.
c. Yeyie(sedare aku), 6jun, keratong.
d. Syazwan, 8jun, kelantan.

aku xtau nk letak tajuk ape...

beberape bulan lepas, aku ade bg komen kat blog qilah, mengatakan aku xde kwan jenis "ini".. sila klik sini untuk keterangan lanjut... tapi aku silap sebenarnye.. aku ade kwan yg macam ni.. hangin aku satu bdan..

Lama ko senyap, bile susah ko cr aku.. terdesak sgt ko mintak tolong aku.. ape? ko ingat aku ni kaunter bantuan? bile2 mase ko susah jd cr aku...?? ko ckap kite kwan baik, tp ade ko tanye kabar aku? balik2 aku je hegeh2 tanye kabar ko.. sbb aku anggap ko kwan baik aku.. aku xkebulur la kalo ko nk blanje makn sbb aku tlg ko.. masuk smlm, dah 3x ko ckp camtu.. aku xheran.... aku iklas tolong(sbb aku baik).. aku xpeduli ape orng nk kate, yg aku tau aku baik....bile ko susah, ko cr aku, xkire mase, tgah mlm ke, siang ke, suke hati ko je... "hello saudari, aku pon ade idup aku sndiri".. ko g la jg bf ko tu elok2.. aku xharap ko cr aku lg pasni sbb ko terdesak dan susah bile ade masalah dgn die.... jadilah la kwan yg sebenar2 kwan.. kalo xdengar kabar dr ko pon aku xheran.. GGGGRRRrr!!!!

helanghijau:luahan hati aku yg sgt panas..

Tuesday, May 12, 2009

..Hoorey!!! dah Present FYP....

Alhamdulillah.....

aku dah selamat present FYP aku smlam... risau jugak aku, kot3 projek aku ade flaws kat mane2.. syukur... nasib la soalan Prof Noraini dgn Prof Berhan xmembunuh sgt n aku berjaya jawab dgn yakin walopon aku xsure.. hahhaa.. cume satu solan dr prof berhan aku agak susah nk jwab, soalan mudah je tp mungkin aku yg pikirt erlalu jauh.. same cam mase present proposal dulu.. Ape2 pun seme je berjalan lancar, agak penat sbb kene tggu tepi poster dr pg smpai ptang.. rase cam sebak2 ckit sbb kene bg poster tu kat fakulti, dah la nk print Rm30, bkan nye fakulti bayar, pkai duit sndiri.. mhal lak tu..


Poster aku


rakan2 seangkatan yg same supervisor dgn aku


tgah meng"explain" kat Prof Berhan


housemate aku yg present pd hari same



aku bergambar dgn poster aku sebelum kene bg pd fakulti

Monday, May 4, 2009

Pulang ke Kuantan..

hish..... lame dah x mengarut kat sini.. maklumla, bz dan mlas.. kekkekekke..setelah lame xbalik ktn, mggu lpas aku balik... dgn Sepol, hari rabu.. awal btol... OTW nk ke tmpat sepol aku dapat call bgtaw ayah Fazrol meninggal dunia.. Innalillah..... aku berazam nk g menziarah dgn ayah aku esoknye.. ayah die ni kwan ayah aku.. fazrol ni kwan aku dr skolah rendah...

sampai ktn pkul 11 mlm, aku penat, bley plak aku tdo.. kesian anak Dr Ardi tu drive sorng2, sdar2 die kejut aku ckap kat gambang, tekejut aku,laju btol mamat ni bwak.. ermm pg kamis tu nk g ziarah jenazah kononnye, ayah aku xshat lg, bejalan pon susah, jd arahan diberi kpd aku tuk pergi.. bile aku nk stat moto, moto plak wat hal.. adoi... kene plak tggu adik aku balik tgah hari tu, baru g bengkel..

aku xbuat ape2 pon duk umah, mkan tido saje, ade bwak note konon2 nk study, tp... haram xbkak pon.. hahahahha.. ptng jumaat g tman cik syera berjalan2 ke Taman Teruntum (mini zoo).. lama x g sini.. ade binatang yg dulunye xde.. tp spesis beruk dan monyet liar makin kurang.. hurmm.. mane hilang agaknye..

ari sabtu g tgk x-men.. cantik CGI citer ni.. jalan cite pon ok.. cume aku lg suke xmen yg dulu2 sbb dlm xmen ni team X-men blom wujud lg.. hurm.. trimas kpd cik Syera yg blanje aku tgk wayang ni dan nasi goreng kg yg pedas kat Coffee street..(^_^)... hehhehe.. pas tu aku lpak kejap dgn zamri n aripo, mamat yg sdng berkursus kat genting.. duk borak2 kat mapley pastu balik..

perjalanan ke shah alam pd hari ahad sngat mencabar.. banyak kereta tu... xpnah lg aku dan sepol mengalami keadaan camni.. kami x wat pit stop pon kat mane2 RnR, tapi still amek mase 5 jam gak tuk smpai.. tu pon mase kat LPT sepol dah bwak smpai 150km/j.. dah smpai aku jd pening2.. kene study lak ade test.. hahhaha...pnat..... tp seronok.. LAlallAlaLA..(^_^)

helanghijau: test pg td aku jwab yg reti je, nasib baik open note.. aku kuar awal sbb pening makin teruk..


20 Sebab Laki Tak Kawin2..hehe!

20 Sebab Laki Tak Kawin2..hehe!

for gurlz n sape ader kawan laki tahulah nape diorang xnk kawen...dipetik dr sini..

1."Duit lum cukup lagi".
Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam nak jual anak jer. Kita makan megi jer nak kumpul duit tu bukannya pompuan tau. Megi pun dah nak naik harga!

2. "Nak beli kereta dulu baru nak kahwin".
Takde keta pompuan pun pandang kita sebelah mata jer . Pompuan karang ni mana yang tahan turun naik bas? Jatuh standard kalau naik bas tu.. .

3. "Susah la nak cari yang berkenan dihati".
Memang susah pun. Pompuan sekarang ini ?ada duit abangku sayang, takde pitis sayangpun abis!

4."Tak datang seru lagi kot".
Awek pun tak de lagi? camana nak kahwin.

5."Banyak sangat halangan".
Banyak sangatla procedure karang ni. Nak kena masuk kursus le. Ujian HIV le. Pastu ada keluarga si dia tak sukakan kita. Nak ajak kawin kat Siam dia tak nak!

6."Belum bersedia la".
Nak pikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga ini amat berat. Pompuan apa tau! Karang ni tanggungjawab terhadap diri sendiri lagi pun belum terlaksana.

7. "Ilmu tak cukup la".
Ilmu batin tu memang la dah cukup sejak dapat ?mimpi basah? yang pertama tu kita dah expert. Tapi ilmu rumahtangga?soal-soal pompuan belum khatam lagi. Kang rumahtangga huru-hara.. orang salahkan kita gak!

8."Kahwin nanti tentu susah nak kena tanggung keluarga lagi, Kalau dapat isteri yang 2 x 5 je.Kena bimbing pulak lepas tu nak kena tanggung semua dosa isteri, dosa sendiri tak tertanggung nie pulak nak tanggung dosa isteri".
Berat tanggungjawab ni. Bukan senang yang pikul dosa orang. Dosa sendiri pun tak terpikul. Kalau dapat isteri yang memahami tu ok gak.

9."Dah mencubalah tapi telah dikecewakan".
Pompuan memang suka mengecewakan lelaki. Pantang nampak laki kaya jer? tak kira ler laki orang ker?.duda orang ker? terus tinggalkan kita.

10."Banyak perkara nak kena fikirkan terlebih dahulu la".
Memang banyak .. Tangungjawab lelaki ni lebih besar. Pompuan semua laki yang tanggung. Belum kawin bapa & saudara lelaki yang tanggung. Dah kawin, suami lak tanggung.

11."Jodoh tak sampai lagi kot".
Dah berusaha tapi asyik kena reject jer. Tah apa yang pompuan dok cari tu !!

12."Perempuan nie peliklah kalau dia suka kat kita tapi tak habih2 nak merajuk dan marah macam kita nie suka sangat" .
Pompuan ini sikit-sikit majuk. Anak kucing dia ilang sehari pun dia majuk. Macam la kita yang curik anak kucing dia tu. Dah tu nak pujuk kena beli hadiah , bawa jejalan, makan-makan?.abis tu bila duit kita nak cukup untuk kawin!

13. "Dah bagitau dah, nie kita suka dan nie kita tak suka, tapi masih dia buat juga yang kita tak suka".
Pompuan selalu suka buat apa yang kita tak suka. Macam mana kita boleh tahan kalau kawin nanti!!

14."Saya takut la nak bercinta nanti terluka susah la".
Sebenarnya dah memang terluka. Cuma pompuan jer buat tak tau!!

15."Dia nie suka pasang ramai org sangat".
Haah? dia banyak kekawan lelaki. Kita ni duk lam waiting list dia jer.

16. "Dia memang banyak helahlah kejap suka kejap tidak".
Pompuan memang camtu..

17. "Nak carik yang solehah lah".
Dah jumpa tapi dah berpunya?.Takkan nak rampas orang punya kot.

18. "Masalah la".
Pompuan suka menjadikan masalah kecil menjadi besar.

19. "Nak sambung belajarlah awek saya tu ader master atau phd malu la".
Takkan kita yang ada SPM ni jer nak terhengeh awek tu. Siang-siang lagi mak bapa dia dah reject.

20. "Saya suka sangat kat dia, tapi dia tak suka kat saya".
Pompuan suka bermain-main ngan hati lelaki yang suka kat dia.

helanghijau: saje mengcopy paste.. yg berwarna biru mungkin adalah jwapan dr aku jika ditanya bile mau kawin.. kredit kpd blog ini.